Omul Vitruvian
La una dintre cele doua postari despre Dr. Sergiu Stoica cineva a scris: “De ce nimeni nu vorbeste si despre doctorul Tarnoveanu?” Pai pentru ca nu stiam despre Dr. Tarnoveanu. Cand am scris despre Dr. Sergiu Stoica prima data era in 2008 si pana acum 11.803 de oameni au avut nevoie sa stie. Apoi in 2009 am scris din nou si 7.031 de oameni au citit.
Medicului Sergiu Stoica nu ii place sa se vorbeasca sau sa se scrie despre el, sa apara la tv etc. Cu toate astea oamenii vor sa afle ce poate face si unde poate fi gasit, altfel nu citeau 18.834 de oameni doar aici.
Si pentru ca cititorul meu a pomenit despre Dr. Tarnoveanu mi-am zis ca trebuie sa aflu despre Dr. Tarnoveanu. Am gasit un articol in presa din 2011 in care Dr. Sergiu Stoica spune: “Nu mai scrieti despre mine. De mine stie lumea cine sunt. Ce nu stie este ca nu sunt singur la Spitalul de Copii Marie Curie (Budimex), ci impreuna cu colegul meu, Sorin Tarnoveanu. Pe el trebuie sa il cunosca lumea”.
Asa ca, parinti care aveti nevoie si nu stiati, avem inca un neurochirurg pediatru specialist care iubeste copiii si nu ia spaga.
Vi-l recomanda Dr. Sergiu Stoica (despre care nu m-am putut abtine sa nu mai scriu un piculet, la final).
Dr. Sorin Tarnoveanu, medic specialist in neurochirurgie pediatrica la Spitalul de Copii Marie Curie din Bucuresti.
Are 35 de ani si a venit la Spitalul de Copii Marie Curie din Bucuresti in martie 2011, cu experienta de la Cluj si de la Strasbourg. In Franta a lucrat un an intr-un centru de neurochirurgie apoi a ales sa se intoarca acasa, unde il astepta familia.
Dr. Sorin Tarnoveanu a ales neurochirurgia din pasiune, inca din anul IV de facultate, la Cluj. Dupa rezidentiatul de 7 ani a ales Pediatria. Desi a stiut ca este mai greu.
Dr. Tarnoveanu: “Tehnic, neurochirurgia este mai grea cand ai de-a face cu copii. Sunt resturi mult mai fine, trebuie sa fii mult mai atent, sa ai pierderi sangvine mult mai mici si, in primul rand, sa te gandesti ca ai sub mainile tale un copil, un inceput de viata. Cand ii vezi prima data te gandesti ca ai si tu copil acasa. Apoi, cand intri in sala, uiti de asta, e un camp operator in care trebuie sa faci tot ce stii mai bine. Uiti ca ai de-a face cu un copil si il urmaresti ca pe orice pacient stiind ca trebuie sa il faci sa traiasca”.
Dr. Sorin Tarnoveanu vine la spital si sambata si duminica. Poate lipsi linistit de acasa pentru ca fetita lui, Sorana, care va implini 7 ani in decembrie, stie ca taticul ei “are grija de copiii din cutii”. Medicul si-a adus fetita la spital iar ea a inteles cat de importanta este munca lui – “E o meserie in care lipsesti mult de acasa”.
Cand Dr. Sergiu Stoica a telefonat la Cluj pentru a cere ajutor colegilor, Profesorul l-a recomandat pe Dr. Sorin Tarnoveanu. A acceptat imediat si s-a mutat cu familia la Bucuresti. Nu regreta decizia: “Am un coleg care este un om deosebit, Sergiu Stoica. M-a primit foarte bine si mi-a explicat si mai bine ce este de facut. Neurochirurgia pediatrica este o supra-specializare, pe care nu se pune mare accent in anii de rezidentiat, iar Dr. Stoica m-a ajutat sa ma orientez mai bine in aceasta supra specializare. Aici se trateaza foarte bine pacientii, asa cum se intampla in clinicile de afara. Si din punct de vedere medical, dar si din punct de vedere uman. Tratam orice pacient la fel, indiferent ca este rrom sau deputat. Toti suntem egali si asa ar trebui sa fie peste tot. Aceasta este “politica” departamentului de neurochirurgie pediatrica de la Marie Curie”.
Iar departamentul de neurochirurgie pediatrica are doar doi medici: Dr. Sergiu Stoica, medic primar si Dr. Sorin Tarnoveanu, medic specialist. O operatie poate dura si pana la 6 ore. De aceea cei doi medici nu au cum sa faca nici garzi si nici urgente. Opereaza saptamanal cate 3 sau 4 copii, unii dintre ei in viata de doua sau trei zile, pentru care este vital sa fie operati in primele 72 de ore de viata – copiii nascuti cu defecte de tub neural. Departamentul celor doi medici are paturi pentru 10 copii dar au in grija copii si la terapia intensiva si la neonatologie terapie intensiva. “In sala nu ma gandesc la nimic altceva decat la ceea ce urmeaza sa fac. Imi da incredere faptul ca nu sunt singur in sala de operatii, ci cu Dr. Stoica. Nu plec din sala pana nu imi vad pacientul trezit, sa stiu ca este bine, ca e mai bine decat era inainte de interventie. E un moment tensionat cand stai, cand astepti. Familia este dupa spital, cand termini cu tot”.
Ei, si a venit momentul, jenant pentru multi, al intrebarii despre cum e cu “plicul cu bani, ca la romani”.
Dr. Sorin Tarnoveanu: “NU iau bani. E putin jenant si pentru ei, pentru parinti, dar si pentru tine. Dar le zic, pur si simplu: Nu iau bani. E o chestie cu doua taisuri. Pentru ca s-a incetatenit ideea ca daca nu dai bani nu se ocupa de copilul tau cum trebuie. Nu este adevarat. Sunt putini cei care conditioneaza actul medical, cred ca cei mai multi primesc ceva ulterior, drept multumire. Dar parintii trebuie sa inteleaga ca ii tratez la fel copilul – asta am invatat-o in Franta, unde poti sa stai de vorba relaxat cu pacientul sau cu familia acestuia. Aici, nu. Il vezi ca se foieste, ca se cauta in buzunar, nu stie cum sa faca cu plicul ala, in loc sa fie atent la ce ii spui. Nu ai o tehnica pentru asta. Doar sa-i spui NU si sa fie atent la ce ii spui si la ce urmeaza”.
Intrebat despre “proprietati”, Dr. Tarnoveanu a spus ca sta cu chirie cu sotia sa, jurist, si copilul, are un Polo in leasing si un salariu de 1.600 lei. Nu regreta nicio alegere si nu se vede facand altceva. Pentru viitor se gandeste la o specializare in Epileptologie si vrea sa infiinteze in Romania o clinica de profil – tratarea epilepsiei la copil.
Articolul in care am gasit aceste informatii este semnat Diana Marcu -“Romania are viitor” seria Gandul aici. Fotografiile ii apartin lui Octavian Ganea de la Mediafax.
Ce isi doreste cel mai mult Dr. Sorin Tarnoveanu? In loc sa se plateasca milioane pentru operatii in strainatate, statul sa investeasca banii respectivi in mai multa aparatura moderna, astfel incat toti copiii romani sa fie operati la ei acasa, gratis. “Incercam sa realizam ceva aici, acasa. Si speram ca in viitor echipa va fi completa. Cand parintii copiilor aud “astfel de operatii nu se fac in Romania” se gandesc automat sa plece in strainatate. Eu vreau sa se stie ca astfel de interventii chirurgicale se pot face si in Romania. Si chirurgii romani sunt capabili. Dotarea de exceptie a salii de operatie si experienta ne permit sa abordam toata gama de proceduri la nivelul sistemului nervos” – Dr. Sorin Tarnoveanu.
In 2 ani, din martie 2011 si pana in prezent, cei doi medici specialisti neurochirurgi au operat impreuna 300 de copii (cu varste de la 1 zi pana la 18 ani) la Spitalul Marie Curie din Bucuresti: defecte de tub neural, tumori ale sistemului nervos -cerebrale si medulare-, malformatii vasculare, chirurgia epilepsiei, hidrocefalii, craniostenoze.
Nu stiu daca cunoasteti ca exista o doamna, se numeste Adriana Tontsch, romanca stabilita in Germania, care a infiintat o asociatie pentru a ajuta copiii romani cu spina bifida si hidrocefalie – Asociatia Romana de Spina Bifida si Hidrocefalie (ARSBH) si din 2004 de la infiintare pana la sfarsitul anului 2012 a sustinut financiar peste 700 de operatii in Romania. Din aceasta asociatie face parte din 2008 si Dr. Sergiu Stoica iar sectia de neurochirurgie a Spitalului Marie Curie a beneficiat din 2008 de finantare pentru 146 de interventii, efectuate de catre Dr. Sergiu Stoica. Si din 2011 si de catre Dr. Sorin Tarnoveanu. Este vorba despre valvele speciale care se implanteaza si care costa fiecare intre 400 si 2.000 de euro. O operatie de acest gen in strainatate se ridica si la 30.000 de euro. Iar in Romania este gratis, datorita doamnei Adriana Tontsch, presinte al asociatiei. Mai multe despre doamna Tontsch, ARSBH si interventii in tara – aici.
Ce mai face Dr. Sergiu Stoica?
Pai ce sa faca, opereaza. Isi imbunatateste permanent tehnica de microneurochirurgie, pentru ca este importanta pentru copii. Ca atunci cand opereaza, sa indeparteze masa tumorala in siguranta pentru copil, fara a-i afecta partile de creier din jur. Microneurochirurgia nu este ceva simplu, o chirurgie cu ajutorul unui microscop. Este o combinatie a unui arsenal special care consta dintr-un microscop operator, instrumente speciale delicate de disectie si decizia medicului, respectiv a Dr. Sergiu Stoica, de a alege si folosi anumite tehnici de microneurochirurgie. O interventie de 7 ore este ceva obisnuit pentru Dr. Sergiu Stoica si de multe ori sta si cate 20 de ore in sala de operatie.
Multi nu cred ca medicul nu ia bani, ca nu are cum sa ii ajunga salariul de sub 2.000 de lei de la Budimex. Poate ca nu i-ar ajunge daca nu ar muncii dublu. Si nu doar ca nu ia bani. De multe ori isi reduce onorariul la clinica privata cand vede un om caruia nu ii ajung banii si trebuie operat urgent.
Dr. Sergiu Stoica este coordonatorul Departamentul de Neurochirurgie de la Spitalul de Copii Marie Curie din Bucuresti si sef al Sectiei de Neurochirurgie al Spitalului privat Euroclinic Bucuresti din cadrul retelei de clinici si spitale private din toata tara, “Regina Maria”.
Mesajul Dr. Sergiu Stoica: “Daca parintii copiilor salvati insista sa isi exprime recunostinta, va rog sa faceti donatii pentru Fundatia Spitalului Marie Curie, care va cumpara pansamente si instrumente pentru operatii”.
Aceastea sunt cele 2 site-uri pe care gasiti informatii si posibilitati de a dona: Fundatia spitalului cu Campania “Speranta pentru copiii Romaniei” si Spitalul Marie Curie Bucuresti. Prin cont bancar, 2% sau sponsorizare firme:
http://www.fundatiamscurie.ro/
http://www.mscurie.ro/meniu_content.php
Spuneam ca Dr. Sergiu Stoica este si sef al Sectiei de Neurochirurgie al Spitalului privat Euroclinic (Bucuresti). Aici opereaza adulti. Pentru ca de multe ori si-a redus din onorariu pentru a-i opera pe cei carora nu le ajungeau banii, conducerea spitalului a decis ca o data pe luna in spital se se faca cate o operatie pro bono (gratis) pentru o persoana din Romania care nu isi poate permite o interventie chirurgicala. Primul operat pro bono a fost Cornel, de 36 de ani, din Vrancea, in iunie 2013. De 5 ani era chinuit de o tumora la baza craniului, de 8 cm, in zona care controleaza functiile vitale si care ii ameninta vederea. Operatia a durat 7 ore. Cornel va suferi inca o interventie mai usoara (prin nas) pentru un rest de tumora ramas in spatele nasului. La 24 de ore de la operatie, Cornel s-a ridicat din pat:
Echipa de la Euroclinic: Dr. Sergiu Stoica, medic specialist, neurochirurg, sef sectie neurochirurgie; Dr. Anca Visan, medic specialist (neuro-anestezie), sef sectie ATI; Dr. Mihai Craciun, medic specialist neurochirurgie.
Spitalul privat Euroclinic este specializat in chirugia video-asistata. Pe site-ul Spitalul Euroclinic – aici gasiti toate informatiile necesare (inclusiv preturi). Iar aici este site-ul Regina Maria.
Mai multe despre Programul de operatii Pro Bono (gratis) in Spitalul Euroclinic aici (sunt 3 specialitati medicale: neurochirurgie, chirurgie bariatrica si onco-ginecologie).
Dr. Sergiu Stoica mai opereaza si la noul Spitalul Baneasa pentru copii.
Dr. Sergiu Stoica este medic coordonator al Programului Special de Neurochirurgie al spitalelor Euroclinic (adulti) si Baneasa (copii), la care opereaza: Tumori cerebrale profunde; Neurinom acustic; Meningiom; Adenom hipofizar; Anevrisme si Malformatii vasculare. O interventie pentru tumori la baza craniului si intraventriculare (neurinoame, meningioame), anevrisme sau malformatii vasculare, costa 35.360 lei. Pentru tumori craniu, 9.360 lei.
Citeam pe un forum ca un parinte a dus copilul la o consultatie la Euroclinic, la Dr. Sergiu Stoica, pentru craniostenoza. Dr. Stoica a programat copilul pentru operatie la Spitalul Marie Curie si peste o saptamana l-a operat, impreuna cu Dr. Tarnoveanu. Parintele nu isi gasea cuvintele pentru a descrie starea de multumire si liniste pe care i-au dat-o cei doi medici, inlocuind starea de groaza la gandul operatiei. “Sunt niste oameni minunati care iti dau incredere si nu te sperie atunci cand iti vorbesc despre diagnosticul copilului tau. Nu am cuvinte sa le multumesc. Nu cred sa mai existe in Romania doctori ca acesti oameni minunati care sa nu accepte bani sau alte atentii si care sa acorde atata atentie fiecarui pacient in parte”.
Ba mai exista cineva. Despre care trebuie neaparat sa povestesc cat de curand.
“Omul Vitruvian”. Dincolo de reprezentarea stiuta – proportiile ideale ale trupului unui om si legatura sa divina cu universul – si dincolo de speculatii, “omul vitruvian”, celebru desen atribuit atat lui Marcus Vitruvius Pollio, Leonardo da Vinci si Giacomo Andrea de Ferrara, este simbolul cartilor medicale. Si simbolul alaturat dedicarii celui care practica medicina si care il defineste ca un vindecator complet. Simbolul medicilor dedicati care reusesc sa vindece si cand pare imposibil.
Filed under: ajutor, ajutor umanitar, atitudini, boala, caracter, caritate, copii bolnavi, educatie, iubire, maturi bolnavi, omenie, opinii, Romania, sanatate, saracie, societate civila, solidaritate, speranta, tineri bolnavi, viata Tagged: Adenom hipofizar, Adriana Tontsch, Anevrisme si Malformatii vasculare, ARSBH, Asociatia Romana Spina Bifida si Hidrocefalie, Dr. Sergiu Stoica, Dr. Sorin Tarnoveanu, Fundatia Spitalului Marie Curie Bucuresti, medici neurochirurgi romani, medici români, Meningiom, Microneurochirurgia, Neurinom acustic, Neurochirurgi pediatri, neurochirurgie pediatrica, Programul de operatii Pro Bono in Spitalul Euroclinic, Reteaua de Spitale si Clinici Regina Maria, Sergiu Stoica, Sorin Tarnoveanu, Speranta pentru copiii Romaniei, Spitalul Baneasa pentru copii, Spitalul Marie Curie Bucuresti, Spitalului privat Euroclinic Bucuresti, Tumori cerebrale profunde, Valorile României
