Din iunie 2013 avem prima operatie pe cord / primul copil operat pe cord – la un spital privat din Romania, la Sibiu. Copilul are 9 ani, este din Alba Iulia si avea o malformatie cardiaca congenitala. Interventia a fost realizata cu succes de catre o echipa de medici, coordonata de catre Dr. Manuel Chira, cardiochirurg, care a plecat in martie 2013 de la Institutul Inimii din Cluj, dupa 20 de ani de activitate, la Sectia de Chirurgie Cardiaca pentru Copii a Spitalului privat Polisano din Sibiu.
Coordonator al Chirurgiei Cardiace atat pentru adulti cat si pentru copii este Prof. Dr. Mircea Barsan, o somitate in medicina.
De la Institutul Inimii din Cluj s-au mutat la Polisano Sibiu Dr. Manuel Chira, cardiochirurg, doctor in medicina si Dr. Sanda Maria Negrutiu, medic anestezist, doctor in medicina. Din Franta a revenit in Romania Dr. Victor Costache, cardiochirurg, doctor in medicina. La Polisano opereaza si Dr. Andrei Barsan, chirurgie cardiovasculara si toracica – cat de curand si transplant pulmonar si cardiac.
Spitalul Polisano din Sibiu colaboreaza cu sistemul public de asigurari de sanatate, CNAS. Costul interventiilor chirurgicale, al tratamentului si al materialelor sanitare sunt suportate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, daca sunteti asigurat. Pacientul asigurat in sistemul de stat va achita doar o coplata la spitalul privat, respectiv hotelizarea si alte servicii. Se efectueaza interventii (de la cardiologie interventionala si chirurgie cardiaca pana la transplant renal) si proceduri medicale (diagnosticari / terapeutice).
Sectia de Chirurgie Cardiaca a Spitalului privat Polisano din Sibiu colaboreaza cu medici din Austria si beneficiaza de un sistem de TeleMedicina care faciliteaza comunicarea dintre medicii romani si austrieci. Este vorba despre o colaborare institutionalizata cu Spitalul AKH din Viena. Spitalul Polisano este ca “o divizie” romaneasca a Spitalului AKH. Medicii din Austria au fost la Sibiu luna de luna, pe timpul construirii si dotarii spitalului. Activitatea a inceput in mai 2013, cu dilatari / implant stenturi – efectuate de catre cardiologul interventionist. In iunie 2013 au inceput operatiile de chirurgie cardiaca, mai intai la adulti si apoi la copii.
Spitalul Polisano, deschis in ianuarie 2013 si Clinica Polisano, deschisa in 2004, apartin medicului sibian Dr. Ilie Vonica – si familiei.
http://www.clinicapolisano.ro/
Spitalul are 9 etaje, 11 sali de operatii si foarte multe sectii (34 de specializari), inclusiv maternitate cu 30 de locuri si sectie fertilizare in vitro. Personalul medical a fost trimis la specializare in strainatate. Aparatura medicala este de ultima generatie.
Spitalul Polisano a fost conceput dupa ultimele norme europene pentru a deveni un centru pluridisciplinar de excelenta si o unitate medicala de gradul 1.
Primele interventii cardio-vasculare au fost/sunt realizate impreuna cu medici renumiti de la AKH Viena si de la Spitalul din Marsilia.
Secția de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Polisano este prima secție privată de profil din județul Sibiu și din această zonă a României, care este capabilă să rezolve cazuri cronice și de urgență în domeniul chirurgiei cardiace adulți și copii.
Dotarea tehnică a secției de chirurgie cardiovasculară este una de excepție: Echocardiografele de ultimă generație, Aparatul de Circulație Extracorporeală Stockert S5, Aparatele de anestezie General Electric, Cell-saver (recuperator de sânge intraoperator), ECMO (aparat de asistare cardiopulmonară în cazuri deosebit de grave) și multe altele, aparatură care ne dă posibilitatea să abordăm terapeutic modern toată gama de patologie cardiovasculară, chiar și cazurile deosebit de grave, sau orice complicație apărută postoperator.
Clinică Polisano oferă pacienților condiții de hotelizare de excepție pentru pacienții internați, pentru a reduce prin condițiile ambientale stress-ul operator, care în chirurgia cardiacă este mare, și neglijat de alte clinici de profil. În ceea ce privește condițiile de internare, chiar dacă sunt deosebite pentru toți pacienții, există și saloane speciale, pentru pacienții VIP.
Secția de cardiologie și chirurgie cardiovasculară este coordonată de reputatul Prof. Dr. Mircea Bârsan, șef al Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului Inimii Cluj-Napoca timp de 20 de ani, care prin experiența sa a supravegheat concepția, construcția și practic va conduce activitatea medico-chirurgicală a acestei secții.
Echipa de chirurgi care va opera în secția de chirurgie cardiovasculară a Clinicii Polisano este una de excepție.
Secția de chirurgie cardiovasculară adulți este condusă de performantul Dr. Victor Costache, doctor în medicină, chirurg format de școala franceză de chirurgie cardiovasculară (rezidențiat in Franța, activitate la spitalul din Grenoble și constituirea spitalului privat din Annecy, împreună cu o echipă de medici francezi). Domeniile de activitate a experimentatului chirurg Victor Costache sunt: bypass-ul aorto-coronarian, on-pomp și off-pomp, cu sau fără arterializare completă, protezările valvulare aortice sau mitrale cu valve mecanice sau biologice (normale, stentless sau sutureless), plastiile de valvă mitrală sau aortică, cura anevrismului ventricular postinfarct sau a defectului septal ventricular postinfarct, chirurgia aortei (anevrisme, disecții acute de aortă, etc.), bypass aortobifemural, etc. În colaborare cu cardiologii intervenționali se pot implanta endoproteze vasculare pentru cura anevrismelor de aortă abdominală sau toraco-abdominală, complicate sau necomplicate, aceasta fiind cea mai modernă metodă de tratament, cu risc minim și confort maxim pentru pacient.
Secția de chirurgie cardiacă pediatrică este condusă de experimentatul Dr. Manuel Chira, transferat de la Institutul Inimii Cluj Napoca. Format in Italia, unde în 1996 a devenit Master în chirurgie cardiacă pediatrică, doctor în medicină, este cunoscut în țară ca și „marele doctor al inimilor mici”. Reputatul chirurg a efectuat în premieră națională în România o seria de intervenții chirurgicale cardiace la nou născuți și sugari mici, printre care amintim: corecția prin switch arterial a transpoziției de vase mari în 2002, corecția prin operația Rastelli a trunchiului arterial comun în 2006 sau corecția prin conexiune cavopulmonară totală a ventriculului unic în 2011. Practic, Prof. Mircea Bărsan și Dr. Manuel Chira au fost primii chirurgi din România care au efectuat corecții chirurgicale în serii semnificative la nou-născuții cu malformații cardiace. Domeniul de activitate al Dr. Chira se întinde de la malformații cardiace simple (canal arterial, coarctație de aortă, defect septal atrial sau ventricular), până la malformații complexe (ventricul unic, transpoziție de vase mari, etc.) De asemenea la Clinica Polisano se pot rezolva și urgențe în chirurgia cardiacă pediatrică (shunt-uri sistemico-pulmonare, banding de arteră pulmonară, sau corecții chirurgicale de urgență la sugari sau nou-născuți, implantare de pacemaker).
Clinica Polisano dispune de asemenea de aparatura necesară pentru efectuarea de intervenții chirurgicale videoasistate, atăt la adulți cât și la copii, așa încât vor putea fi efectuate operații minim invazive pentru protezări mitrale, închidere de canale arteriale, sau altele.
Secția de chirurgie cardiovasculară și toracică dispune și de serviciile polivalentului Dr. Andrei Bârsan, chirurg specializat în Italia, Franța și Anglia, în chirurgie toracică, chirurgie cardiovasculară adulți și copii, și cu o experiență deosebită dobândită în străinătate în transplantul pulmonar și cardiac, astfel încât Clinica Polisano are toate dotările și personalul necesar pentru a începe un program susținut de transplant, specialitate deocamdată deficitară, cel puțin în această parte din țara noastră.
Proiectul de Cardiologie Intervenţională este coordonat de Dr. Mihai Rotar din Iaşi, un cardiolog de renume, fondatorul cardiologiei intervenţionale din Moldova şi unul din primii cardiologi cu experienţă atât în domeniul public cât şi cel privat.
Secția de anestezie și terapie intensivă care dispune de 25 de paturi la etajul 5 al clădirii Clinicii Polisano, și care va deservi toate specialitățile din clinică este condusă de experimentata Dr. Sanda Negruțiu, doctor în medicină, care a activat 20 de ani în secția de terapie intensivă a Institutului Inimii Cluj Napoca. Specializată în Franța, Austria, Anglia și SUA, are o experiență deosebită în anestezia și terapia intensivă a bolnavilor de chirurgie cardiacă adulți și copii, precum și chirurgie generală și toracică. Dr. Sanda Negruțiu va coordona activitatea întregii echipe de medici de anestezie și terapie intensivă din Clinica Polisano.
Nu în ultimul rând, Clinica Polisano oferă servicii complete pacienților săi prin abordarea atât a suferințelor fizice, cât și a suferințelor psihice generate de stress-ul preoperator cât și postoperator. Clinica dispune de psihologi înalt calificați, specializați prin master în psihologie clinică și psihoterapii cognitiv-comporamentale.
Colaborări între Polisano şi clinici din străinătate.
Dr. Victor Costache: „Vor fi mai multe echipe din străinătate, o echipă de la AKH, care va interveni ca urmare a unei colaborări între spitalul nostru, Facultatea de Medicină din Sibiu şi Spitalul Universitar AKH din Viena, astfel ca profesori universitari şi alti specialişti din diverse domenii, chirurgie cardiovasculară, chirurgie toracică, neurochirurgie, ritmologie să poată veni să rezolvăm împreună cazuri complexe la Spitalul Polisano. Acesta este proiectul pe termen scurt, iar pe termen mediu şi lung dorim să creăm în jurul nostru, în jurul nucleului de specialişti confirmaţi din spital, o echipă medicală tânără şi dinamică; dorim ca medicii rezidenţi din Sibiu să profite de acest acord cu spitale universitare din Europa şi să se formeze în condiţii europene, fără a mai fi nevoiţi să îşi părăsească ţara. A doua colaborare este cu spitale universitare din Franţa. M-am format ca specialist şi ca medic primar in Centrul Universitar din Grenoble, un centru reputat în chirurgia cardiovasculară şi un centru important de transplant cardiac şi pulmonar. Există acorduri cu alte centre ce vor colabora cu noi, cum ar fi centrul din Marsilia, Nantes şi Amiens. Vom implanta, în premieră, o valvă sutureless în colaborare cu Spitalul Universitar La Timone din Marsilia, de unde va veni Profesor Dr. Vlad Gariboldi, cu cea mai mare experienţă pe plan mondial în domeniul valvelor hibride. Este o intervenţie minim-invazivă aflată la frontieră între chirurgie şi cardiologia intervenţională, o tehnică indicată pacienţilor fragili, ce ar necesita o procedură rapidă. Este ceva foarte rar, foarte nou, sunt valve care au fost scoase pe piaţă anul trecut şi s-au implantat doar în câteva centre de referinţă din Europa de Vest. Am făcut trainingul şi am fost în Marsilia pentru a face astfel de implanturi, alături de dr. Vlad Gariboldi. Întâmplarea face ca el să fie de origine română, dar a părăsit ţara la vârsta de 4 ani şi de atunci nu s-a mai întors niciodată. Dotarea Spitalului Polisano este similară şi în unele domenii mai bună ca cea a unui spital din străinătate. Avem şansa de a lucra într-un spital nou în care nu există echipamente învechite. Majoritatea spitalelor universitare din străinătate sunt spitale cu tradiţie, ce funcţionează de zeci de ani, sunt clădiri care au fost concepute în anii 60, 70. Spitalul Polisano a fost conceput după ultimele norme europene pentru a deveni un centru pluridisciplinar de excelenţă şi o unitate medicală de gradul 1”. Interviu Tribuna.
Filed under: boala, copii bolnavi, diaspora, maturi bolnavi, Romania, sanatate, tineri bolnavi, viata Tagged: Cardiochirurgi, Centrul Universitar din Grenoble, Chirurgie Cardio-Vasculară pediatrică, Clinica AKH Viena, Dr. Andrei Barsan, Dr. Ilie Vonica, Dr. Manuel Chira, Dr. Mihai Rotar, Dr. Sanda Maria Negrutiu, Dr. Victor Costache, Institutul Inimii “Nicolae Stancioiu” din Cluj, medici chirurgi romani, medici români, Prof. Dr. Mircea Barsan, Prof. univ. Dr. Mircea Barsan, Profesor Dr. Vlad Gariboldi, Spitalul privat Polisano Sibiu, Spitalul Universitar AKH din Viena, Spitalul Universitar La Timone din Marsilia, Valorile României
