The Machine 3, desen Bogdan Calciu
La 18 ani are un tel precis: sa se impuna prin propriile forte. Si un secret: pasiunea, munca si seriozitatea. Avea 10 ani cand s-a hotarat sa incerce “sa mestereasca” cate ceva. Cam prin 2004, un profesor a pornit prin scoli, prezentand copiilor tot felul de montaje, sperand sa le deschida interesul pentru tehnica. El era in clasa a IV-a si cum isi vazuse tatal mai tot timpul reparand cate ceva prin casa, a inteles importanta cunoasterii, de orice fel. A doua zi s-a inscris la Cercul Copiilor coordonat de profesorul Dan Hăilă. Dupa trei luni lua un premiu, la un concurs intern. Premiul I, mai precis. Profesorul Haila a fost oarecum surprins, pentru ca la cerc erau copii mai mari, cu mai multa experienta. Asa ca l-a trimis la un concurs judetean. Unde a luat tot premiul I. Au urmat alte premii, la concursuri interjudetene si nationale. A continuat sa se pregateasca si participle la concursuri. In 2008, la doar 14 ani, lua locul II la cel mai mare concurs national de profil de la Pitesti. Din 2009 a inceput sa construiasca roboti, sub indrumarea noului profesor de la cerc, matematicianul pasionat de tehnica, Luisian Grigore. Robotii erau cam “lenti” la inceput, dar pana in 2012, copiii de la cerc au reusit sa le creasca performantele. Cam asta ar fi istoria pasiunii pentru fizica aplicata si pentru roboti a elevului Constantin Voiniciuc, dar si a celorlalti copii de la cercul din Clubul Copiilor, acum Cercul de fizica aplicata de la Palatul Copiilor din Botosani.
Constantin Voiniciuc si-a petrecut foarte mult timp lucrand la proiecte. Nu isi impunea un orar precis. Cat era de nevoie, atat muncea (chiar si noaptea), ca sa poata participa onorabil la zeci de concursuri. Asa a ajuns sa castige peste 50 de premii importante. Pentru “Mâna robotica” / “Mâna bionica” cunoscuta ca “Robo Hand”, mobila si autonoma, care copiaza perfect si memoreaza integral miscarile mâinii umane in timp real, un proiect privit ca revolutionar – putand fi folosit cu succes in medicina, industria chimica sau la dezamorsarea bombelor – a primit un premiu de 7.000 de euro de la sponsorul “UPC – Tech School” al concursului “ROSEF”. “Robo Hand” a castigat locul I la Concursul National de Stiinte si Tehnologie “ROSEF” din aprilie 2012 de la Suceava, urmand ca in 2013 sa participle la concursul “mama” din SUA. Concursul de la Suceava a fost jurizat de specialisti de la NASA, cercetatori de la CERN si premianti ai concursurilor internationale de robotica. Elevul Constantin Voiniciuc a fost sef de proiect, coordonat de prof. Luisian Grigore si prof. Dan Lazar. Proiectul a fost elaborat in colaborare cu Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” din Botosani.
“Robo Hand” functioneaza cu un microcip care asigura transmiterea informatiilor de la mâna umana la cea artificiala. Functioneaza cu baterii iar transmisia poate fi facuta de la distanta, printr-un cablu de retea. Copiii (o echipa de 6) nu au reusit sa ajunga si la concursul “Intel ISEF” 2013 din SUA. Trebuia inca un proiect nou, plus bani pentru transport, au aparut si alte probleme – asa ca au renuntat. Dar Constantin Voiniciuc s-a bucurat cand tot un elev din Romania a castigat la concursul “Intel ISEF” SUA 2013.
Constantin Voiniciuc si echipa au investit banii primiti de la “UPC” pentru “Robo Hand” in urmatorul proiect al Palatului Copiilor, un robot care sa intervina in locuri inaccesibile omului – un vehicul pe patru roti, radiotelecomandat, care poate fi controlat de la distanta si care poate intra intr-o cladire cu substante chimice – toxice; sa poata manevra diferite obiecte, in locul omului. Alta realizare a echipei Constantin Voiniciuc este “Robotul Labirint”, unic in Romania. Este considerat un exemplu premergator al inteligentei artificiale, putand “rezolva” un labirint “invatand” pe parcurs, eliminand si testand variante prin algoritmi complecsi. “Robotul Labirint”, la concursul “ROBOTOR”:
Cel mai important premiu pentru Constantin Voiniciuc a fost insa Medalia de aur la Concursul International “Info Matrix” 2013 de la Bucuresti, pentru “PACO1”, pentru ca nu isi putea imagina ca va ajunge sa concureze impotriva tinerilor din Japonia, SUA, China, Mexic sau Turcia – si nici sa castige. Constantin Voiniciuc si copiii isi doreau ca macar sa fie printre primii 10. Iar concursul international sa le ofere experienta pentru mai tarziu. Apoi au luat locul 2 intr-o grupa in care Mexicul era pe primul loc. Au intrat in urmatorii 16 calificati, cei mai buni, batandu-se cu Turcia – apoi cu cineva din Mexic, cu castigatorii anului anterior, echipa MBT din Bucuresti. Au ajuns in fanala cu Mexicul si romanii au invins. Mai exact: robotelul copiilor din Botosani, Romania au invins robotii copiilor din Japonia, China, Turcia si Mexic. Constantin a fost foarte fericit sa aduca Romaniei si Palatului Copiilor din Botosani premiul cel mare. “Robotul PACO1” al copiilor de la Palatul Copiilor Botosani (Cercul de fizica aplicata-robotica, mentor Luisian Grigore) este unul dintre cei 5 din Romania, numiti si “Robotii MiniSumo”.
Robotii sunt mici (cu dimensiuni de 10/10 cm), complet autonomi, nu sunt manevrati cu telecomenzi – isi iau singuri deciziile potrivite in “lupta scoaterii adversarului din ring”, prin programele implementate de copii. Echipa formata din Mihnea Horbuli, Andrei Visan, Serban Botez si Vasile Voiniciuc a fost reprezentata la concurs de seful de proiect, Constantin Voiniciuc. “PACO1” din Romania l-a invins pe “Cerebro” din Mexic, obtinand trofeul si medalia de aur la competitia de minisumo-roboti Dar si medalia de argint la “Roboti de viteza”. Pe site-ul Palatului Copiilor din Botosani puteti vedea desfasurarea concursului Info Matrix cu roboteii minisumo – aici.
Pe 25 mai 2013, Constantin Voiniciuc, elev in casa a XII-a la Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” din Botosani, impreuna cu profesorul sau Luisian Grigore de la Palatul Copiilor Botosani, au fost invitati la Conferinta TEDx Iasi – “Come and be the first to find out what’s in store for tomorrow” – pentru a sustine o prezentare a “Robo Hand”, alaturi de Gabriel Feliu si Gheorghe Panagiu, castigatorii din 2012 ai locului I “Freescale” desfasurat la Praga (invitati apoi la Freescale Technology Forum “Powering Innovation” 2012, San Antonio, Texas) si Mihai Toader-Pasti si Miodrag Popov, care au prezentat proiectele de locuinte inteligente, “Prispa” si “upTime”. Constantin – sau Costel, cum i se mai spune – a stat la TEDx Iasi 2013 alaturi si de personalitati ca Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut roman; Todi Pruteanu, director la Microsoft Romania; Alexandru Cosoi, de la BitDefender; Dan Bulucea, country manager Google Romania. Conferinta TEDx 2013 a fost moderata de George Buhnici. “Ciresele de pe tort” au fost considerate prezentarea “Robo Hand” facuta de Costel si profesorul sau, si de povestile lui Dumitru Prunariu (singurul cosmonaut roman pana in prezent, ajuns in spatiu in 1981 impreuna cu Leonid Popov, cu naveta spatiala sovietica Soiuz-40).
Constantin Voiniciuc stie unde vrea sa ajunga pe viitor. Dar isi va aduce aminte mereu de unde a plecat. Constantin Voiniciuc a invatat din familie sa fie modest si muncitor. Are medii la liceu de peste 9, face sport (lupte), face voluntariat – dar a si lucrat pentru a castiga ceva bani, pentru a-si ajuta familia sa aiba grija mai mult de fratele sau, cu ceva probleme de sanatate. Constantin Voiniciuc a primit si oferte de colaborare: de la “Electroalfa” dar si de la un medic francez, care dorea sa le puna copiilor la dispozitie tot ce aveau nevoie din punct de vedere material pentru a construi un robot “Robo Hand” care sa opereze pe inima si creier (timpul oferit, de un an, a fost cam scurt, deci considerat riscant de Costel). Organizatorii “Info Matrix”, Universitatea Internationala “Lumina”, i-a propus inscrierea – dar si alte universitati il doresc. Constantin Voiniciuc ar vrea sa studieze la Universitatea “Lumina” dupa care sa lucreze in cercetare. Vrea o casa, pe care sa o modernizeze, implementand propriile proiecte: senzori peste tot si o telecomanda pentru utilitati. Constantin Voiniciuc a compus si piese hip-hop, despre viata. Si poezii. Este pasionat de desen, grafica si graffiti.
The Machine 2, desen Bogdan Calciu
Va mai aduceti aminte, din 2008, de micuta sahista Iarina Teodora? Steluta de mare ajutata de Tincuta Baltag, Teo Trandafir si Vlad Ardeleanu? Nu a dezamagit. Si in 2012 a castigat, la individual, locul I, medalia de aur si cupa “OPEN Lugoj” la Open General 14 ani, locul I si medalia de aur la grupa fete 14 ani. Si ea activeaza la Palatul Copiilor din Botosani. Echipa de performanta este coordonata in continuare de aceeasi inimoasa doamna Prof. Silvia Diaconu. In 2012, echipa a obtinut locul II si medalia de argint pe echipe la concursul de la Lugoj.
Profesorul Luisian Grigore a absolvit Universitatea “A.I.Cuza” din Iasi, Facultatea de Matematica, in 1992. Atras atat de cifre cat si de fizica, informatica si tehnica, a inceput sa lucreze cu copiii de la cercul Centrului din Botosani din 2009, cand profesorul Dan Haila a iesit la pensie. Prof. Luisian Grigigore coordoneaza Cercul de Fizica Aplicata – Electronica, Automatizari – Robotica. Profesorul a lucrat impreuna cu copiii – trei dintre ei ca programatori – (au editat 16 volume/15.000 de pagini) si au realizat un CD – “Opere Complete Mihai Eminescu”, comandat de Ministerul Culturii (prin firma PETAR), vandut in tara si in strainatate in peste 2.000 de exemplare. Printre copiii cu care se mandreste Prof. Luisian Grigore, elevi la Cercul de Informatica al Palatului Copiilor din Botosani, sunt: fostul olimpic Cristian Mihai, care inca din studentie avea propria firma de soft iar in timpul liceului fusese angajat la “Elsaco Electronic” ca sef de proiecte; fostul olimpic Alexandru Agripine, angajat ca programator la “Petar”; Cristian Ostafi, administrator Rds-net Timisoara; fostul olimpic Radu Pintilie, din anul I angajat la Winsoft Bucuresti (a lucrat si pentru BitDefender); Mihai Pricope, angajat din timpul scolii la “Elsaco”, apoi la o firma de soft din Franta. Foto: Luisian Grigore, Alexandru Mironov, elevii Mihnea Horbuli si Constantin Voiniciuc. Alte premii aici.
Copiii de la Palatul Copiilor din Botosani si-au facut un site. Au o multime de activitati si participari la tot felul de concursuri si emisiuni: http://paco.botosani.ro/
Intel ISEF
Intel International Science and Engineering Fair din SUA este cea mai mare competitie din lume pentru liceeni. La concursul international de stiinte si inginerie din SUA participa in fiecare an elevi din peste 60 de tari, care s-au calificat la concursurile/targurile nationale de stiinte si inginerie, organizate prin retelele “Intel” – in jur de 1.600 elevi. Se acorda 17 premii la 17 categorii plus cel mai ravnit, premiul “Top / Big Award” de 75.000 USD, “Gordon E. Moore” (co-fondator si CEO Intel), oferit de Fundatia Intel in numele lui Gordon Moore si alte 2 premii, la fel de dorite, in valoare fiecare de 50.000 USD, “Intel Foundation Young Scientist Award”. In total se ofera elevilor 4.000.000 USD. Concursul incurajeaza in fiecare an peste 6.000.000 de liceeni din intreaga lume sa creeze si sa dezvolte solutii pentru rezolvarea problemelor viitorului. Europa, Orientul Mijlociu si Africa – EMEA – este reprezentata in fiecare an – in medie cu 190 de elevi din 33 de tari sau regiuni. Majoritatea elevilor participanti sunt din SUA, Canada, Asia, Australia.
In 2010, pe 14 mai, 2 elevi romani castigau premiul I la categoria “Electrical Engineering, Cumputer Engineering, Controls”, la Concursul International “Intel ISEF” SUA, in San Jose, California – “pentru crearea unei noi abordari asupra prevenirii accidentelor rutiere – un sistem de asistare a soferului ce previne accidentele”. Premiul I si 3.000 USD, pentru Paul Sucala, elev in clasa a XII-a la Colegiul National “Silvania” din Zalau si Cristian Rosu, elev in clasa a XII-a la Colegiul National “Emanoil Gojdu” din Oradea. Un alt premiu, IV, la categoria “Computer Science” a fost castigat de Ionut Budisteanu, elev in clasa a IX-a la Colegiul National “Mircea cel Batran” din Ramnicu-Valcea, pentru un proiect despre inteligenta artificiala, oferit de “Asociatia pentru Masini de Calcul”.
Cristian Rosu si Paul Sucala. Noua abordare de prevenire a accidentelor rutiere era realizarea unui sistem activ care scana suprafata din fata a autovehicolului si calcula probabilitatea unui accident. In cazul in care exista riscul accidentului, controlul autovehicolului era preluat partial de aparatura de la bord. Cristian si Paul si-au castigat participarea in SUA cu premiul I obtinut in 2009, la concursul de la Bucuresti: Robot Man, robotul care “putea sa recunoasca vocea stapanului”.
Paza de Coasta Americana a fost interesata de sistemul realizat de elevii romani Cristian Rosu si Paul Sucala. Cautau participanti carora sa le poata oferi un anumit premiu si proiecte care sa se potriveasca activitatii Pazei de Coasta Americane si pe care sa le poata sponsoriza. Sistemul elevilor romani a fost cel potrivit, pentru ca se cauta unul de protejare a barcilor. Insa erau obligati prin regulament sa ofere premii doar elevilor americani.
Paul si Cristi au primit insa o diploma speciala de la reprezentantii Pazei de Coasta, care reprezinta valoarea sistemului gandit de elevii romani. Cum functioneaza sistemul puteti vedea aici.
Cristian Rosu si Paul Sucala. In 2010, deveniti studenti in anul I la Universitatile din Cluj, inventau dispozitivul care transforma limbajul gestual (miscarile mainilor) al surdo-mutilor in sunete. “Haptic Device” – 2 manusi care aveau la incheieturi accelerometre care simteau miscarea mainilor in spatiu si o inregistrau, pe fiecare deget erau senzori care simteau indoitura falangelor, soft, programare etc. Tinerii au fost premiati de “Fundatia Dinu Patriciu” cu 5.000 Euro (Gala Premiilor in Educatie, director Tincuta Baltag).
Cristian Rosu si Paul Sucala. In 2012, in Australia, la Imagine Cup Microsoft de la Sydney, Echipa “Complex” din Romania ocupa locul 2 la sectiunea “Windows Azure Challenge, cu proiectul “Seedbit”. Echipa era formata din Cristian Rosu si Paul Sucala, studenti in anul II la Facultatea de Automatica si Calculatoare, Universitatea Babes-Bolyai Cluj – si Bogdan Gabriel Bondor, student in anul II la Facultatea de Matematica si Informatica, Universitatea Tehnica Cluj. Cristian Rosu si Paul Sucala lucreaza la o firma de programare in Romania, Bogdan Gabriel Bondor este la Seattle, la Microsoft. Mai multe am scris aici. Alte amanunte aici.
“Let’s see what you have in mind” Intel INSEF, 2013, Phoenix, Arizona. 1.600 de elevi de liceu selectati de la 443 de concursuri/targuri de stiinta afiliate Intel ISEF din 65 de tari; premii in valoare de peste 4 milioane de dolari.
Scriam mai sus – chiar daca nu a putut participa la concursul “Intel ISEF” 2013 din SUA, Constantin Voiniciuc s-a bucurat, pentru ca a castigat tot un elev din Romania.
A castigat tot un elev din Romania, Ionut Alexandru Budisteanu, 19 ani, clasa a XII-a, Liceul Tehnologic Oltchim, Ramnicu-Valcea, Romania: Top Award “Gordon Earle Moore” – cel mai mare premiu al “Intel INSEF”, in valoare de 75.000 USD.
The Gordon E. Moore Award
„The Gordon E. Moore Award recognizes the Best of the Best among the outstanding students from around the world who participate in the Intel ISEF. The finalist with the winning project is selected on the basis of outstanding and innovative research, as well as on the potential impact of the work in the field and on the world at large. Gordon E. Moore Award $75,000. CS054 Using Artificial Intelligence to Create a Low Cost Self-driving Car, Ionut Alexandru Budisteanu, 19, Liceul Tehnologic Oltchim, Ramnicu Valcea, Romania”. Toate detaliile (inclusiv castigatorii, la toate categoriile) oficial aici si aici.
Plus marele premiul – Big Prize – de 5.000 USD, castigat de Ionut Budisteanu, de la categoria la care a concurat, “Computer Science”. La care se adauga inca 3 premii si inca 9.000 USD. In total, la editia Intel INSEF 2013, Ionut a castigat 5 premii si 89.000 USD.
CS054. Utilizarea inteligentei artificiale pentru crearea unui model viabil de masina low-cost, fara sofer / masina autonoma. Ionut a construit un model de masina autonoma, dotata cu sistem radar 3D. Programul inventat de Ionut permite detectarea in timp util a suprafetelor de rulare, senzorul fiind aplicat in limba materna a conducatorului. Ionut a fost derminat si in a gasi o solutie problemei care preocupa intreaga omenire, decesele cauzate de accidentele auto. Subiectul cercetarii sale: in 2004, de exemplu, in lume au murit 2.500.000 de oameni in accidente rutiere, iar in 85% din cazuri au fost coliziuni cauzate de erori de conducere. Ceea ce a propus Ionut ca solutie a fost detectarea, de catre inteligenta artificiala, a neregularitatilor strazilor si pozitia autovehiculelor in timp real. Pretul de productie estimat de Ionut este de 4.000 USD, intrand in categoria low-cost. In plus: aplicatia imediata poate fi pentru nevazatori. Ionut a fost inspirat de unchiul sau, care este nevazator.
Nu cred ca am mai vazut pe cineva care sa se bucure atat de mult (premierea plus interviu):
In fiecare an, MIT (Massachusetts Institute of Technology), denumeste un asteroid cu numele castigatorului din anul respectiv al marelui premiu Intel INSEF. Asa ca si numele Ionut Alexandru Budisteanu urmeaza sa fie dat unui asteroid.
Intre timp Ionut si-a dat bacalaureatul. Nu stiu ce facultate a decis sa urmeze, dar CV-ul sau este impresionant. Din 2010 pana in 2013, Ionut a castigat 10 premii la Intel ISEF SUA, cu proiecte aplicabile in domeniul auto, al protectiei mediului si al sanatatii. La care se adauga premiile din Romania si cele internationale, Ionut participand la peste 130 de olimpiade, concursuri si targuri de stiinta si inginerie. Ionut a castigat primul premiu Intel INSEF din SUA in 2010, cand era elev la Colegiul National “Mircea cel Batran” din Ramnicu-Valcea. Din 2011 s-a transferat la Liceul Grup Scolar Tehnologic “Oltchim”Ramnicu-Valcea, pe care l-a absolvit in 2013. ICSI Ramnicu-Valcea (institutul plin de premii, cel cu apa saracita in deuteriu) deja i-a oferit un loc de munca.
Toate realizarile lui Ionut le gasiti aici.
La Intel INSEF SUA, in 2011 (Los Angeles) si in 2013 (Phoenix) au participat si alti elevi din Romania, cu proiecte pe care le gasesc interesante. In 2011, Proiectul pentru Controlul biologic al tantarilor, realizat de Emilia Nicoleta Ion si Dragos Stefan Gherghescu, de la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti, sub coordonarea profesoarei de biologie si a specialistilor de la Institutul Cantacuzino din Bucuresti (controlul inmultirii tantarilor cu ajutorul unei bacterii si nu prin raspandirea insecticidelor / exterminarea totala ar duce la distrugerea lantului trofic). Ideea proiectului a pornit ca urmare a declansarii epidemiei in 2010 cu virusul West Nile in Romania. In 2013, doi elevi din Romania prezentau solutia prin care reusisera sa izoleze virusul West Nile transmis de tantari. Tot de la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti, Alexandra Elisabeta Matea Moldovan si Stefan Florin Neaga, studiul fiind facut tot la Institutul Cantacuzino din Bucuresti.
“Tech School” – “Cool School” 2012 UPC România
2012, iunie: “Tech School este locul in care ideile copiilor si tinerilor pasionati de tehnologie prind viata. Tech School este cea mai mare platforma educationala dedicate copiilor pasionati de tehnologie, cu varste cuprinse intre 11 si 19 ani. Scopul proiectului Tech School lansat de UPC Romania este de a demonstra utilitatea tehnologiei si de a dezvolta pasiunea copiilor pentru stiintele exacte. Prin intermediul Tech School, copiii vor putea propune idei de transformare a viitorului prin tehnologie si vor avea acces la o metoda alternative de educatie. Cele mai bune 3 idei vor deveni realitate in 2013”. “Autorii primelor 20 de proiecte din cele 1.000 cautate de UPC Romania vor putea participa intr-o tabara de vara, in care vor avea parte de experimente, demonstratii si jocuri inovatoare” – Severina Pascu, CEO-ul UPC Romania.
Tech School a fost sustinuta si de Guess Who: “Sustin Tech School pentru ca reprezinta acel gram de noroc de care copiii si tinerii talentati si creativi din Romania au nevoie pentru a-si transforma visele in realitate”.
Copiii beneficiaza de mentorat, participa in tabere specializate si sunt premiati. Proiectului Tech School UPC Romania ajuta copiii din Romania sa obtina rezultate in robotica, programare si astronomie. Este pentru copiii care isi doresc sa creeze noi retele sociale si aplicatii, roboti androizi si nave spatiale, care doresc sa exploreze alte galaxii. Are ca parteneri specialisti de la Discovery. Are profesori si mentori vizionari in robotica, astronomie si programare web ca: Adrian Stoica, Lead Researcher – Advanced Robotics in cadrul NASA/JPL, Advisor Tech School; Aurora Simionescu, Einstein Fellowship din partea NASA in cadrul Universitatii Standford, Mentor Tech School; Emi Gal, CEO al start-upului international Brainient, Mentor Tech School; Adrian Buzatu, cercetator in cadrul proiectului Atlas la CERN Elvetia; Catalin Buliga, CTO al UPC Romania si Alin Jderu, multiplu premiat in cadrul concursurilor internationale de robotica, Mentor Tech School – si jurati in Competitie, pentru premiere.
In februarie 2013, UPC Romania si Programul Tech School au premiat primii castigatori ai competitiei nationale de proiecte 2012, 4 proiecte, valoarea totala: 18.000 de euro. Pentru primii clasati au fost 3 premii in bani iar pentru proiectul de astronomie un premiu special care valoreaza cca 3.000 de euro, participarea in tabara organizata de NASA. Au castigat:
Marele Premiu si 7.000 de euro pentru Constantin Voiniciuc, elev in clasa a XII-a in Botosani, pentru “Robo Hand”, pentru ca unul dintre domeniile de viitor ale tehnologiei cu impact in lume este chirurgia robotica, precum si telemedicina.
Premiul de 5.000 de euro pentru Costin Costea, elev in clasa a X-a in Slobozia, pentru “Tricoul incarcator”, un tricou la care iti poti incarca telefonul mobil (poate incarca si un smartphone).
Premiul de 3.000 de euro pentru Florin Gheorghe, elev in clasa a XII-a in Ploiesti, pentru “iGrammar”, o aplicatie care ii ajuta pe elevi sa invete mai usor regulile limbii romane.
Premiul special (cca 3.000 euro), participarea la tabara de vara organizata de Kennedy Space Center – Centrul Educational NASA, pentru Miriam Buzgau, pentru Observatorul astronomic mobil.
In primele 6 luni de la lansarea Programului Tech School, peste 220.000 de pasionati de tehnologie au interactionat pe platforma online.
UPC 2013 Smart Nation “Connect. Discover. Bee free” “Tech School”
In iulie 2013 a fost lansata a doua editie a Programului educational TechSchool. UPC Romania a extins si integrat programul intr-o noua platforma – Smart Nation. Competitia de idei a fost extinsa pe 3 categorii de varsta: 11 – 14, 15 – 19 si 20 – 24 / ani. Valoarea totala a premiilor a crescut la 25.000 Euro. Numarul domeniilor a crescut la 5: Programare; Robotica; Astrofizica; Digital Media; Gaming. Numarul mentorilor creste de la 7 la 30. A inceput colaborarea cu Paul Neculoiu, cercetator in inteligenta artificiala la Agentia Spatiala Europeana (Young Graduate Trainee in Artificial Intelligence – Advanced Concepts Team, ESA/ESTEC.
TechSchool a devenit singurul program educational din Romania sustinut de mentori romani de la cele mai importante 3 agentii spatiale din lume. Copiii si tinerii care vor intra in comunitatea TechSchool vor putea dialoga cu oameni de stiinta si cercetatori romani si straini: Adrian Stoica (NASA/JPL), Adrian Buzatu (CERN), Andrei Alexandrescu (Facebook), Ben Kaufman (Quirky,com), Tim Stevens (Engadget.com).
TechSchool editia II are ca parteneri: Ministerul Educatiei Nationale, Facultatea de Automatica, companiile Gameloft, Luxoft si TotalSoft, in partea de mentorat. Parteneri internationali: Quirky.com si Engadget.com.
http://www.smartnation.ro/
http://www.smartnation.ro/techschool/
https://www.facebook.com/smartnation.ro
Printre copiii olimpici care au fost premiati in 2012 de guvern, a fost si Tran Bach Hai. El este singurul olimpic roman de origine straina care reprezinta Romania la concursurile internationale. In 2012 era in clasa a X-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti. A fost medaliat cu aur la olimpiadele de matematica din 2011 si cu argint la Balcaniada de matematica din 2012.
Tran Bach Hai este vietnamez si are cetatenie romana. Romania a devenit a doua tara pentru el. Tatal lui Tran a facut Facultatea de Constructii din Bucuresti si s-a stabilit in Romania. Tran Bach Hai vorbeste vietnameza dar la scris nu prea se descurca. In schimb stie limba romana la perfectie. Participa la concursuri din clasa a IV-a si a castigat peste 50 de medalii la concursurile nationale si internationale de matematica si informatica (medalia de aur la Balcaniada de Juniori 2010, medalia de argint la Balcaniada din 2011, locul I la olimpiadele nationale de matematica 2008, 2010, 2012). Tran doreste sa studieze in Europa sau SUA, apoi sa se intoarca in Romania. Tran face parte din lotul national de matematica, coordonat de profesorul Radu Gologan. Sa nu uit: Tran este suporter “Steaua” Bucuresti la fotbal.
The Machine 1, desen Bogdan Calciu
Olimpiadele internationale pentru licee
Matematica: Romania era in 2012 pe locul 1 in Europa si pe locul 10 in lume. Matematica 2013: Santa Maria, Columbia, 18 – 27 iulie 2013: 3 medalii de argint si 3 medalii de bronz. Olimpici: Stefan Spataru (argint), Omer Cerrahoglu (argint), Marius Ioan Bocanu (argint), Stefan Cosmin Gramatovici (bronz), Tran Bach Hai (bronz), Viorel Andrei Bud (bronz). Coordonator lot olimpic Matematica: profesorul Radu Gologan.
Romania detine 269 de medalii si 3 mentiuni la Olimpiada Internationala de Matematica. 73 medalii aur, 124 medalii argint si 96 medalii bronz.
Romania va gazdui in 2018 Olimpiada Internationala de Matematica, Editia 55. Romania este co-fondator al competitiei. Romania a gazduit prima editie, in 1959, la Brasov, plus alte patru (1960, Sinaia; 1969, 1978, 1999 – Bucuresti. Romania si Bulgaria sunt singurele care au participari la toate cele 54 de editii.
Fizica: Romania a obtinut cate 5 medalii in fiecare an, in ultimii 20 de ani. Fizica 2013: 5 medalii, din nou. Romania preia locul 1 in Europa si locul 5 in lume. Copenhaga, Danemarca, 7 – 15 iulie 2013: 2 medalii de aur si 3 medalii de argint. Olimpici: Cristian Frunza (aur), Cristian Andronic (aur), Sebastian Dumitru (argint), Denis Turcu (argint), Tudor Ciobanu (argint). Coordonator lot olimpic Fizica: profesorul Adrian Dafinei.
Informatica: Romania a fost pe locul 4 in lume in 2012, dupa China, Rusia si SUA. Informatica 2013: Brisbaine, Australia, 6 – 13 iulie 2013: 2 medalii de aur, 1 medalie de argint si 1 medalie de bronz. Olimpici: Vlad Alexandru Gavrila (aur), Rares Darius Buhai (aur), Andrei Heidelbacher (argint), Mihai Popa (bronz). Coordonator lot olimpic Informatica: profesorii Constantin Galatan / Adrian Panaete. Romania trece pe locul 5 in lume, dupa China, Rusia, Coreea de Sud si SUA.
Romania detine 87 de medalii la Olimpiada Internationala de Informatica, 26 de aur, 38 de argint si 23 de bronz, din 1990 pana in 2013. Locul 1 pe tara il ocupa Vlad Alexandru Gavrila, care a participat la 4 editii, castigand 4 medalii (2 de aur, 1 de argint, 1 de bronz).
Romania 2013: Olimpiada Internationala de Chimie, Taskent, Uzbekistan, 23 – 30 aprilie 2013: 6 medalii – 1 de aur, 2 de argint si 3 de bronz si premiul special pentru cel mai mare punctaj la proba practica. Andreea Maria Filip (aur), Mara Ioana Esanu (argint si premiul special) si Grigore Pruna (argint), Teodora Coroama, Vlad Mihai Mandici si Stefan Bogdan Ivan (bronz).
Geografie: Romania era in 2012 pe locul 1 in Europa. Romania 2013: Olimpiada Internationala de Geografie 2013, Kyoto, Japonia, 30 iulie – 5 august 2013: Locul 1 pe natiuni cu 4 medalii (3 de aur si 1 de argint). Lotul olimpic de Geografie: Andra Cosmina Albulescu, Cosmina Andreea Manea si Teodor Adrian Ivan (aur) si Traian Tomenco (argint).
Romania 2013: Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica 2013, Volos, Grecia, 27 iulie – 5 august 2013: 2 medalii de aur, 2 medalii de argint si 1 medalie de bronz. Olimpici: Iustina Craciun si Denis Turcu (aur); Andrei Alexandru Cuceu si Paul Andrei Draghis (argint); Catalina Miritescu (bronz).
Romania va gazdui in 2014 – la Suceava – Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica.
Romania 2013: Olimpiada Pluridisciplinara Tuymaada, Yakutsk/Republica Sakha, Federatia Rusa, 17 – 24 iulie 2013. 13 medalii. Medalii de aur, 9, la toate cele patru probe ale concursului: informatica 3 de aur, matematica 3 de aur, chimie 2 de aur si fizica 1 de aur. Medalii de argint, 2 la fizica si 1 la chimie. Medalie de bronz, 1 la matematica. Lotul olimpic: Vlad Mihai Mandric, Cristian David Calin (aur la chimie) si Radu Costin Bizga Nicolescu (argint la chimie); Simona Diaconu, Ioan Laurentiu Ploscaru, Paul Gabriel Musca (aur matematica) si Andreea Magalie (bronz matematica); Rares Darius Buhai, Valentin Marius Harsan si Marius Gavrilescu (aur la informatica); Ioan Ignat (aur la fizica) si Raul Alex Pipis, Horia Petru Nicolaescu (argint la fizica).
Romania 2013: Olimpiada Internationala de Lingvistica, Manchester, UK, 22 – 27 iulie 2013. Locul III – medalia de bronz – si 2 mentiuni individuale – Romania a participat pentru prima data. Lotul olimpic: Maria Cristina Ionescu, Catalina Stelea, Remus Iosifescu si Marius Todea. Coordonatori lot olimpic: profesorii Roxana Dinca si Adina Dragomirescu.
Romania 2013: Olimpiada Internationala de Biologie, Berna, Elvetia, 14 – 20 iulie 2013. 3 medalii de bronz. Oana Elena Baran, Vlad Cosoreanu si Cristian Alexandru Bolundut.
Romania 2013: Olimpiada Internationala a Proiectelor Mediului Stiintific INESPO 2013, Middelburg, Olanda, 2 – 6 iunie 2013. Medalia de argint pentru Mediu si Biologie. Alexandru Glontaru si Stefan Iov, cu programul “The spider is changing the game in the adhesives industry”, sustinuti prin programul “Cred in Romania” al Fundatiei Star Storage.
Olimpiada Europeana de Matematica pentru Fete (EGMO)
Romania 2013: 1 medalie de aur, 2 medalii de argint si 1 medalie de bronz. Locul 6. Luxemburg, 9 – 14 aprilie 2013. Simona Deaconu (aur), Andreea Magalie si Silvia Elena Pripoae (argint), Florina Toma (bronz).
Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori (jBMO)
Romania 2013: 6 medalii si locul I la individual cu punctaj maxim. 2 de aur si 4 de argint, Locul 1. Antalya, Turcia, 21 – 26 iunie 2013. Laurentiu Ioan Ploscaru (aur si locul I la individual), Andrei Teodor Andronache (aur), Andrei Pasa, Filip Ion, Cristian Teleanu, Ciprian Mircea Bonciocat (argint).
Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Seniori (BMO)
Romania 2013: 6 medalii. 4 de aur si 2 de argint. Locul 1. Agros, Cipru, 28 iunie – 3 iulie 2013. Marius Bocanu, Omer Cerrahoglu, Simona Deaconu, Viorel Andrei Bud (aur) si Paul Gabriel Musca, Stefan Spataru (argint).
Concursul International InfoMatrix
Romania 2013: 7 medalii de aur, 8 medalii de argint si 16 medalii de bronz. Locul 2. Bucuresti, Romania, mai 2013.
Filed under: atitudini, caracter, copii geniali, diaspora, educatie, mediu eco, opinii, Romania, scrisori, societate civila, viata Tagged: Copii, elevi olimpici, Gordon E. Moore Award, Info Matrix, Intel ISEF, inventatori romani, Made in Romania, Microsoft, Romania, Romania Simply Surprising, Smart Nation, Speranta pentru copiii Romaniei, Tech School, UPC România, Valorile României
