Toate fotografiile aparțin Merci Charity Boutique
Merci, cu parfum de ceai și dulceață de cireșe amare sau de trandafiri, făcută în casă. Vara, cu parfum de petunii în ferestre și de lavandă în limonadă. Muzică. Din când în când turtă dulce, brioșe sau alte prăjituri de casă.
Desigur, avem și acasă. Dar nu ca astea. Nu sunt pentru sete, foame sau plăcerea de a savura ceva bun, făcut de mama. Sunt pentru mai mult. Pentru un sentiment. Unul plăcut, pe care îl ai când știi că ajuți pe cineva care nu are, nu va avea niciodată, sau care poate nici nu știe că există bunătăți pe lumea asta. Sentimentul de a fi ajutat copiii foarte săraci, copiii foarte bolnavi. Cu 8 lei pentru un ceai, sau cu 3 lei pentru o prăjitură.
În plus, Merci este și frumos. Este o pauză de la prezentul atât de grăbit și de multe ori fără de culoare. O pauză pentru întoarcerea într-un trecut liniștit și parfumat ca de pictură al unui București de altădată, cel din casa bunicilor. Merci Charity Boutique este ceainărie și magazin caritabil, primul Concept Store Caritabil din București, pe care Alina Țiplea l-a deschis în noiembrie 2012, în Centrul Vechi.
Merci sau Căsuța Merci. Alina Țiplea: “Merci este despre cum să faci fapte bune achiziționând lucruri originale, vintage sau handmade. Orice cadou cumpărat de la Merci, orice petrecere organizată la noi, ne aduc mai aproape de zâmbetul unui copil bolnav de la IOB (oncologie pediatrică Fundeni). La Merci, un ceai înseamnă o faptă bună pentru un om care are nevoie de ea.”
Despre Alina Țiplea și Merci Charity Boutique am aflat de curând, când am citit despre voluntarii din tabăra MagiCAMP. Alina Țiplea a fost în tabara pentru copiii cu afecțiuni oncologice în vara anului 2014, pentru a-i învăța să confecționeze mici obiecte din material reciclabil.
Proiecte Merci realizate din 2012 până în prezent: susținerea financiară/materială a peste 70 de copii bolnavi și săraci și a familiilor lor, precum achitarea costurilor necesare investigațiilor, tratamentelor și echipamentelor medicale (RMN-uri, de exemplu, câte 1.000 de lei pentru fiecare copil; unei camere implantabile subcutanat pentru administrarea medicației unui copil de doar 10 luni, plus obținera altor 20 prin donație, orteze, medicamente etc); colectarea, donarea și transportul în toată țara de pachete cu alimente de bază, dulciuri, îmbrăcăminte, rechizite, produse de igienă etc, pentru cel puțin 50 de familii foarte sărace.
Pentru copiii de la oncologie Fundeni, aflați în tratament paliativ, a realizat un proiect pentru îndeplinirea unei ultime dorințe.
Pentru trei copii foarte săraci din București a organizat ore de meditații – unul a învățat să scrie și să citească, altul este ajutat la biologie, altul la engleză. Copiii primesc și de mâncare, din când în când și ceva pentru acasă. Alex, Miki și Irina. Dacă vreți să îi ajutați, sunați la 0752 593 736. Cel mic, Alex, are 6 ani. De curând, când era zăpadă afară, i s-au rupt cizmele. A primit unele noi, cumpărate de Merci.
Tot de la MagiCAMP am aflat despre Daniela Staicu, profesor, voluntar la Merci Charity Boutique. Daniela Staicu face parte și din programul Voluntar de Profesie 2014 – 2015, al Fundației Vodafone România. La Merci Charity Boutique are rolul de a dezvolta un proiect – Zâna Merciluță – prin care să se ofere consultații și tratament stomatologic de bază gratuit, pentru copiii și adolescenții cu vârste între 4 și 19 ani, aflați în tratament la IOB (oncologie pediatrică Fundeni), cât și pentru copiii cu probleme sociale.
Colaborator în proiect este Splendente Cabinet Medical, care asigură pro-bono o zi pe săptămână din timpul și munca medicilor stomatologi. Pentru o parte din materialele necesare tratamentului stomatologic al copiilor s-au strâns bani prin organizarea unui concert de colinde caritabil, în decembrie 2014. Se pot face donații în continuare, pentru tratamentele proteice – detalii la tel. 0752 593 736.
Tot atunci când am citit despre MagiCAMP am aflat și despre Diana Preda, mentor vocațional pentru liceeni, voluntar la Merci Charity Boutique, Asociația Dintr-un Basm și MagiCAMP. La Merci Charity Boutique sunt mulți voluntari. Nu știu încă numele tuturor, scuze. De pe facebook am mai aflat doar despre Camelia Căpitanu “Căpitan în Bucătărie”, Dan Mănăsescu și Andreea Mihalache.
Asociația Merci Charity Boutique sprijină cauze umanitare, în special copii cu probleme sociale și medicale. Din când în când, voluntarii de la Merci duc 10 – 15 copii de la oncologie Fundeni la un film, sau în excursie. Câteodată au nevoie de un mijloc de transport. Altă data au nevoie de un profesor, sau de un medic. Poate de un medicament care nu se găsește la noi sau de bani pentru o investigație medicală. De multe ori, Merci organizează concerte caritabile în cluburi sau alte locuri din București, pentru a strange bani pentru toate astea.
La Merci Charity Boutique găsiți o ceainărie culturală, un magazin cu diferite decorațiuni handmade, cărți și obiecte de artă, un magazin cu haine și accesorii vintage.
Dacă vreți să aflați cum puteți cumpăra sau dona diverse obiecte (inclusiv alimente), să faceți o rezervare sau alte detalii, sunați la 0752 593 736.
Pentru a lua ceaiul la Merci, trebuie să faceți o rezervare. În unele zile programul este de la 14.00 până la 22.00, în altele doar seara, de la 17.00, 18.00 sau 19.00 până la miezul nopții. Dar mai bine dați un telefon, la 0752 593 736.
Dacă nu vreți ceai, puteți bea o cafea sau un vin fiert. O limonadă sau o ciocolată caldă. Un pahar cu vin sau un shake. Sau puteți mânca o prăjitură.
Le găsiți pe toate în Centrul Vechi, vis-à-vis de BNR, pe Str. Smârdan nr. 13, etajul 1, deasupra cafenelei French Bakery.
Dacă le urmăriți permanent activitatea pe facebook, poate îi puteți ajuta și altfel:
https://www.facebook.com/mercicharity
(siteul era azi în construcție, probabil va fi gata curând)
http://mercicharity.ro
Toate fotografiile aparțin Merci Charity Boutique
Filed under: ajutor, ajutor umanitar, arte, atitudini, boala, caracter, caritate, copii bolnavi, educatie, omenie, opinii, parere, Romania, sanatate, saracie, societate civila, solidaritate, speranta, viata Tagged: Alina Țiplea, Asociația Merci Charity Boutique, Copii, copii bolnavi, Copii săraci, Daniela Staicu, Merci Charity Boutique, Zâna Merciluță
