Quantcast
Channel: Isabelle Lorelei's Weblog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 92

Armata României noastre, ce mai faci? Cum o mai duci? Invictus până la capăt

$
0
0

ArmataRomaniei1

O mână de oameni. Pentru că ei există, noi putem face ceea ce vrem să facem. Când ei luptă și sunt lăudați de mai marii lumii, este o chestie de mândrie pentru noi toți. Când sunt în nevoie, este o chestiune cam de… ei între ei. Militarii noștri, care au luptat în Irak, Afganistan și Balcanii de Vest. Discreți. O mână de oameni.

Ce spun ei, militarii răniți? Doar că au nevoie de oameni care să creadă în ei și care să-i ajute. Și că le mulțumesc dacă o fac.

De exempu, Marius Apostol, rănit grav în Afganistan. A rămas fără o parte din vertrebre, cele care au mai rămas sunt prinse cu plăcuțe din titan și șuruburi, are un călcâi reconstruit. Ori Adrian Crețu, rănit grav în a doua misiune din Afganistan. Are reconstruită o parte din osatura feței. Sau Costinel Slăniceanu, rănit grav în Kandahar, a rămas fără jumătate din piciorul stâng și fără vedere la ochiul stâng. A stat în comă o lună, a fost operat de 14 ori. A stat în spital 6 luni. După care a fost protezat, a făcut recuperare și a reînvățat să meargă. Și alții ca ei.

Ce vor ei, militarii răniți? Un Centru de Recuperare și Refacere pentru Veterani.

Ideea de a construi primul centru de acest fel din România le-a venit militarilor de carieră români după ce au fost grav răniți în atacurile din Irak sau Afganistan, au fost salvați în spitalele americane din SUA sau Germania, iar unii au făcut recuperarea fizică și psihică în spitalul din Germania sau în Centrul Walter Reed al veteranilor de război din SUA. Dar au stat departe de familii cu lunile, iar asta nu le-a făcut bine. Asta vor: un centru de recuperare acasă la ei, în țara lor, lângă familii, prieteni, colegi. Lângă românii lor. Ei muncesc în continuare în Armata României. În martie 2014 au demarat proiectul. Ar fi primul centru de acest fel din România, nimeni nu s-a gândit că este nevoie și de așa ceva, atunci când i-au trimis să lupte pentru renumele României în lume.

O mână de militari, reuniți în Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” (AMVVD) din România, militarii veterani români organizează diferite acțiuni pentru a strange bani. Președinte: luptătotul rănit grav Marius Apostol. Strâng cu greu fonduri pentru a construi un centru performant de recuperare și refacere pentru veteranii răniți și rămași cu infirmități. Recuperare atât fizică cât și psihică. Centrul va oferi tratament de specialitate imediat după externarea din spital, pentru tot restul vieții lor. Un arhitect specializat a întocmit planurile centrului, asociația a găsit un teren, undeva în județul Giurgiu. A obținut o mare parte din finanțare, din fonduri europene. Garantul proiectului este Uniunea Europeană, care finanțează centrul prin fonduri structurale. Dar regula este: 70% finanțare de la Uniunea Europeană, cu obligația ca 30% finanțare să fie acoperită de asociație, prin contribuție voluntară. Iar asociația trebuie să organizeze campanii de strângere de fonduri.

CentrRecuperareVeterani

De pe site poate fi descărcat formularul 2%. Este și un cont. Pe pagina de facebook sunt postate noutățile:

http://amvvd.ro

https://www.facebook.com/pages/Asociatia-Militarilor-Veterani-Sf-Mare-Mucenic-Dimitrie/206606119511844

Invictus

Costinel Slăniceanu, rănit grav în Kandahar, a rămas fără jumătate din piciorul stâng și fără vedere la ochiul stâng. A stat în comă o lună, a fost operat de 14 ori. A stat în spital 6 luni. După care a fost protezat, a făcut recuperare și a reînvățat să meargă.

Acum, împreună cu ceilalți colegi, militari români răniți în Afganistan sau Irak, încearcă să ajungă la ediția a II-a a Jocurilor Paralimpice Militare – Invictus Games, din primăvara anului 2016.

Marin Nicula, Eugen Mănăilă, Alin Marinescu, Costel Stanciu, Costi Slăniceanu. Toți luptători români răniți.

Dar ca să poată participa, militarii nostri au nevoie de fonduri. Grupul Invictus România a început deja antrenamentele. Sunt sprijiniți de „Asociația de Caritate din Armata României Camarazii”, dar nu este de ajuns.

InvictusRO1

InvictusRO2

InvictusRO3

Foto antrenamente:

https://www.facebook.com/events/1599640506921901

https://www.facebook.com/AsociatiaCamarazii

Pentru Invictus România pot fi făcute donații aici:

http://camarazii.galantom.ro

Invictus Games, competiție internațională pentru militarii răniți în teatrele de operații, înființată în 2014 în Marea Britanie, patronată de Fundația Regală a ducelui și ducesei de Cambridge, a prințului Harry și a Ministerului Apărării britanic.

InvictusUK1

InvictusUK2

InvictusUK3

Trecând de noaptea grea din jurul meu,

Neagră ca iadul, fără de sfârșit,

Îi mulțumesc oricărui Dumnezeu

Pentru sufletul meu necucerit.

În ghera sorții strâns fără cruțare

Nu am dat înapoi și n-am strigat

Lovit de întâmplările amare

Capul mi-e-nsângerat, dar nu plecat.

Dincolo de blesteme și de lacrimi,

Pe-acest tărâm de umbră subjugat,

În anii plini de-amenințări și patimi

Sunt și voi fi la fel, neînfricat.

Nu mai contează cât de aspru-i drumul,

Ce liste cu pedepse vin mereu,

Eu, azi, al sorții mele sunt stăpânul

Sunt căpitanul sufletului meu.

Invictus, William Ernest Henley, 1875. Life and Death, Book of Verses, 1888. Traducere în limba română Leonard Neculae.

ArmataRomaniei2


Filed under: ajutor, ajutor umanitar, atitudini, caracter, caritate, maturi bolnavi, omenie, opinii, parere, Romania, societate civila, solidaritate, tineri bolnavi, viata Tagged: Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, Invictus, Invictus Games, Invictus România

Viewing all articles
Browse latest Browse all 92

Trending Articles