Natural Românește
Trandafirul, Regele Florilor, iubitul fidel al frumuseții Cleopatrei de acum 3000 de ani. Cultivarea trandafirului se face de 4000 de ani iar uleiul de trandafir este de 3 ori mai scump decât aurul, susțin specialiștii.
Aproape de Mândruloc, lângă Arad, este cel mare mare Rozariu (fermă de trandafiri) din România și din sud-estul Europei – Eutopia Gardens – cu peste 2.200 de soiuri de trandafiri, din toată lumea, plantați pe 3 hectare, începând din anul 2000. Meritul înființării acestei minunății este al doamnei Mihaela Aurora Buzatu, care are experiență și o afacere în domeniul plantelor ornamentale, din 1991. Eutopia Gardens este un parc dendro-floricol de 25 de hectare, în care pot fi admirate diferite colecții de plante, arbuști ornamentali, o livadă. Vizitarea începe pe 15 mai și se se poate face, gratuit, până pe 30 septembrie.
Dacă iubiți trandafirii, nu ratați Sărbătoarea Trandafirului de la Eutopia Gardens, în perioada 6 – 7 iunie 2015.
http://www.eutopiagardens.ro
https://www.facebook.com/EutopiaGardens
https://www.facebook.com/mihaela.aurora.buzatu
Foto: Mihaela Aurora Buzatu – Trandafirii Eutopia
Petalele de trandafir sunt utilizate proaspete, uscate sau prelucrate. Oricine își poate face singur și simplu Apă de Trandafiri. Toate speciile de trandafir pot fi folosite, toate sunt comestibile, dar nu alegeți petalele de la trandafirii din florării sau din surse necunoscute – trandafirii pot fi stropiți cu diverse chimicale, deci petalele pot fi toxice.
În toate regiunile muntoase din România există de mult timp, în grădini sau în drumul spre munte, în locuri nepoluate, trandafirii buni pentru dulceață și sirop, sau trandafirul sălbatic cu măceșele lui bune pentru gem. Și tot de mult timp există la noi și dulceața de trandafiri, tot o specialitate a mușcelenilor, așa cum este și dulceața din fructe de soc. Mai mult, țărăncile de la munte știau că dulceața de trandafiri era leac băbesc, bun pentru durerile de stomac sau durerile în gât. De câte ori răceam când eram copil, bunica scurgea siropul din dulceața de trandafiri și mă îndemna să-l beau.
Din Trandafirul de Damasc / Rosa Damascena, cultivat și la noi, există multe produse naturale (bio/ecologice) românești: dulceață, șerbet, înghețată, sirop, lichior, oțet, ceai, cosmetice pentru frumusețe, săpun, ulei, apă – toate de/din Trandafir. Ceaiul de petale de trandafir bio/ecologic, cel mai întrebuințat, care poate fi cumpărat și din farmacii, este cel din soiul ROSA DAMASCENA (Trandafir de Damasc). Petalele acestui trandafir sunt o sursă de vitamine și minerale, bune la răceală, gripă, stomac, digestie, întărirea sistemului imunitar; conțin vitaminele A, B, C, D și E, minerale precum calciu, fier sau zinc.
Din Trandafir:
Foto Grădina lui Dumbravă
Dulceața din flori. Zmeură și flori. Dulceață românească din trandafiri tunisieni. Zmeură bio, cu îngrășământ natural. Ambele naturale, românești, din Grădina lui Dumbravă, de la Mihaela și Gigi Dumbravă din Cobadin, județul Constanța. Au vrut prin 2010 să cumpere o dulceață de trandafiri foarte bună, pentru o rudă stabilită în străinătate, care visa la dulceața de trandafiri a bunicii. Ca să o găsească, familia Dumbravă a străbătut toată țara, apoi s-a dus până la Balcic, la inima Reginei Maria a României. Nici bulgarii, renumiți prin trandafiri, nu aveau ce doreau ei. Fără vreo legătura cu trandafirii, Gigi Dumbravă a ajuns și în Tunisia, unde a găsit întâmplător acel trandafir care parfumează dulceața, cel mult dorit. A cumpărat 5 butași, din care a obținut alți 1.000, din care 900 au murit din cauza climei. Cu timpul, trandafirul tunisian s-a obișnuit cu noua cetățenie română și își răsfiră parfumul și petalele pe o jumătate de hectar de pământ românesc, pe plantația familiei Dumbravă. Se împacă foarte bine cu zmeura românească, cu levănțica și ale bunătăți care cresc în pomii fructiferi din Grădina lui Dumbravă – una mică, de vreo 5,5 hectare. Cei doi Dumbravă se trezesc la 4 dimineața iar la 5 încep să culeagă petale de trandafiri. Trandafirul pentru dulceață trebuie cules imediat ce se deschide, musai între 5 și 9 dimineața, pentru a fi păstrat tot uleiul eteric.
În perioada 1 – 11 aprilie 2015, între orele 10.00 – 22.00, găsiți dulceața de trandafiri din Grădina lui Dumbravă la Maritimo Shopping Center din Constanța.
http://www.dulceatadetrandafiri.ro
https://www.facebook.com/Dulceatadetrandafiri.ro
Foto Grădina lui Dumbravă
Sirop de trandafir de la Bunătăți din Natură, Vârtescoiu/Focșani, Vrancea
http://bunatatidinnatura.ro/sirop/sirop-natural-din-trandafir
https://www.facebook.com/pages/Bunatati-din-Natura/441533065878640
Ceai cu petale de trandafir de la Fares
http://fares.ro/produs/ceai-1001-de-seri-cu-petale-de-trandafir/296/
https://www.facebook.com/Fares1929
Dulceață de trandafiri de la Râureni
http://www.raureni.ro/ro/fructe/dulceturi/dulcea_355_259_de_trandafiri.html
https://www.facebook.com/Cu.drag.Raureni
Foto Ferma Țopa
Dulceață de trandafir și Ceai de trandafir, ecologice, de la Ferma Ecologică Țopa
https://www.facebook.com/pages/Ferma-Ecologica-Topa/190312117695398
Foto Ferma Țopa
Șerbet de trandafiri bio, cel mai bun din lume, de la Mănăstirea Agapia – dar trebuie să așteptăm până la vară, că de trandafir nu mai este. Putem lua de căpșune, cătină sau afine.
http://www.produsedelamanastire.ro/produsedelamanastire/eshop/15-1-M-N-STIREA-AGAPIA
http://www.produsedelamanastire.ro
https://www.facebook.com/produsedelamanastire
Dulceață și sirop de trandafiri bio din Țara Făgărașului, de la Ucea de Sus, județul Brașov, afacerea familiei Nicoleta și Dan Florea. Dulceața Aspazia, de la Intreprinderea Individuală Florea Nicoleta Aspazia.
https://uceadejos.wordpress.com/facut-in-ucea/dulceata-si-sirop-de-trandafiri
Foto PrimStar
Trandafiri naturali, nu doar legume, verdețuri și fructe, din Grădinile PrimStar. Transportați din când în când prin comuna Zimbor, Sâncraiu Almașului, județul Sălaj, de la grădină la fermă, fără poluare.
http://www.primstar.ro
https://www.facebook.com/gradinile.primstar
Apă de trandafiri de la Apimond
http://apimond.ro/apa-flori-trandafiri-bio
https://www.facebook.com/Apimond
Săpun cu trandafir de la Violeta Marinescu – SapunZain, cosmetice din ingrediente natural, Handmade
http://www.sapunzain.ro
https://www.facebook.com/sapunzain
Ulei esential de lemn de trandafir, Apă de trandafir, Ulei de măceșe – de la Herbal Sana, Oradea
http://www.herbalsana.ro
https://www.facebook.com/herbalsana.ro
Foto Familia Velican
Dulceața din flori. Miere și flori. De la familia Velican din Brașov: Nectar de trandafir, Șerbet de trandafir, Ceai de trandafir, Dulceață de trandafir. Cremă de trandafir, de zi și de noapte, Cremă de călcâie de trandafir, Apă de trandafir, Tinctură de trandafir, Oțet de trandafir. În curând vor avea și Ulei de trandafir. Agricultură ecologică, afacere de familie – soția se ocupă de trandafiri, soțul de stupi și albine. Doamna Velican se ocupă de plantația proprie de Trandafir de Damasc, de peste 2 ani. Carmen Velican: “Dulceata de trandafir se poate folosi si ca delicatesa, se poate folosi si ca medicament. O jumatate de lingurita luata seara inainte de culcare, somnul e odihnitor, e bun pentru muschiul cardiac, pentru astmul bronsic, pentru plamani si stomac. Siropul de trandafiri consumandu-l ca un racoritor vara este bun in astmul bronsic, in raceli, in viroze pulmonare. Trateaza aftele bucale, efectiv consumandu-l ca pe un racoritor. Fiecare cu beneficiile lui.”
http://vanzari.honigbergbrasov.eu
https://www.facebook.com/dulceatadetrandafiri.harmanbrasov
Foto Familia Velican
Filed under: mediu eco, NATURAL ROMÂNEȘTE, opinii, parere, Romania, sanatate, societate civila, viata Tagged: Apimond, Bunătăți din Natură, Dulceața Aspazia, Eutopia Gardens, Familia Velican, Fares, Ferma Ecologică Țopa, Grădina lui Dumbravă, Grădinile PrimStar, Herbal Sana, Made in Romania, Mihaela Aurora Buzatu, Mănăstirea Agapia, NATURAL ROMÂNEȘTE, Produse de la Manastire, Râureni, Romania, SapunZain, Sărbătoarea Trandafirului, Trandafirul de Damasc / Rosa Damascena
